„Fish & Chips” i co dalej? Czyli tradycje angielskiej kuchni
Czym dla Polaka jest bigos? Dla Francuza ser? A dla Niemca kiełbasa? To nie tylko potrawy, ale przede wszystkim tradycja i dziedzictwo danego kraju. Jednak mieszkając na Wyspach, jesteś w stanie wymienić przynajmniej jedną, kojarzoną tylko z Wielką Brytanią potrawę?
19:02 24/02/13 • 11446
Nie jest tajemnicą, że rodowici Anglicy lubią gotowe lub proste potrawy. Niejednokrotnie idąc do supermarketu na Wyspach, na pewno spotkałeś się z półkami pełnymi „gotowców”, które należy jedynie wrzucić do mikrofali lub na patelnię. Otóż tradycyjna brytyjska kuchnia jest zbieraniną, a konkretniej mieszaniną wielu kultur. Zapożyczenia kulinarne miały miejsce już w czasach starożytnych i niektóre z nich stały się nieodłącznym elementem kuchni Zjednoczonego Królestwa. Począwszy od Rzymian, przez średniowieczną Francję po liczne kolonie zakładane przez Brytyjczyków. Wszystkie te kultury miały wkład w dorobek kulinarnych zdobyczy Anglii. Od mieszkańców Wschodniej Azji, a konkretniej Chin mamy dziś w Wielkiej Brytanii herbatę, Indie przekazały natomiast curry. To właśnie sposób przyprawiania potraw przez indyjską społeczność, był inspiracją dla Brytyjczyków do produkcji sosów tj. ketchupu, sosu miętowego i sosu Worcestershire. W późniejszym czasie, znudzeni obcymi nawykami żywieniowymi angielscy kucharze, stworzyli nowoczesną kuchnię brytyjską.

Zaczęto używać domowych składników, tak by potrawy były bardziej swojskie. Mimo zmian, najbardziej rozpoznawalnymi potrawami wśród wyspiarzy są pieczona wołowina, yorkshire pudding (czyli rodzaj ptysi na słono), kindey pie, pudding z chleba i masła, cornish pasties oraz stek. Jednak sztandarowe brytyjskie potrawy to jagnięcina w sosie miętowym i popularna „Fish & Chips” – ryba z frytkami – „choć rybę z frytkami tradycyjnie zawiniętą w najlepszą gazetę można zjeść tylko w Londynie, to w każdym, nawet najmniejszym mieście w Anglii można ją kupić w przydrożnych barach i smażalniach”. Przejdźmy jednak dalej w poszukiwaniu tradycji kulinarnych Wielkiej Brytanii. Chodź dla wielu z nas marmolada kojarzy się ze słodkim przysmakiem, dla anglika niekoniecznie. Rozróżniamy dwa rodzaje pomarańczowego specjału – marmolada jasna i ciemna. Ostrzegamy jednak, że nie ma ona nic wspólnego z konfiturą babci Polki, wręcz przeciwnie – jest wyjątkowo gorzka. Kolejny dodatek to musztarda, „ostra, kremowa i słonecznie żółta musztarda Coleman’s”. Jak każdy naród, Anglicy również mają przedziwne zwyczaje żywieniowe, jednym z nich jest upodobanie do octu. Na półkach sklepowych znajdziemy chipsy o smaku octu, a w barach ocet na frytkach. Dla niektórych może to być prawdziwe zabójstwo kubków smakowych, jednak tutaj jest to powszechnie znane. Jeżeli lubicie sos barbecue (w skrócie BBQ), bez problemu dostaniecie go w Zjednoczonym Królestwie - tradycyjny smak wędzonych kości. „Anglia to przede wszystkim mięso jagnięce i wołowina. Co prawda jada się również kurczaki, sporadycznie także indyki i wieprzowinę, ale największe spożycie mają dwa pierwsze gatunki mięsa. Sporo jada się też ryb i owoców morza” – informują eksperci w dziedzinie kuchni brytyjskiej.

Nie można pominąć również angielskiego śniadania. Przez wielu turystów jest bardzo chwalone, niektórzy twierdzą jednak, że jest to istna bomba kaloryczna. Z czego w takim razie składa się tradycyjne „full English breakfast”? - smażony bekon, smażona kiełbasa, smażone na patelni pieczarki, jajka sadzone, fasolka po bretońsku, hash browns oraz tosty. Oczywiście niektóre elementy ulegają zmianie. Jednak niemal wszystkie jego składniki są bardzo tłuste, ciężkostrawne i smażone na głębokim oleju, a zjedzenie ich dla przeciętnego Europejczyka jest dosyć trudne. Dodatkowo Brytyjczycy znani są jako miłośnicy herbaty. Nie jest to jednak zwykła czarna herbata, jaką my zazwyczaj pijamy. Anglicy wolą „bawarkę”, czyli napój z odrobiną mleka. Nie znaczy to jednak, że nie pijają kawy. Tradycyjne potrawy angielskie równoważone są przez dania kuchni indyjskiej, zwane Indian-cuisine. Obok nich znaleźć można dania z kuchni arabskiej, szczególnie tureckiej. Przez Brytyjczyków lubiane potrawy kuchni śródziemnomorskiej.

Mamy nadzieję, że teraz żyjąc na Wyspach, gdy zostaniesz spytany o flagowe angielskie danie, będziesz potrafił wymienić przynajmniej jedno z nich. Pamiętaj jednak, że aby poznać konkretne tradycje żywieniowe kraju, w którym przyszło ci żyć warto spróbować ich specjałów i samemu ocenić, które z potraw zostaną na stałe w twoim jadłospisie Polaka na Wyspach. Więcej na temat przepisów kuchni angielskiej możecie znaleźć na:

http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_angielska/przepisy.html
http://www.gotujmy.pl/przepisy,kuchnia-angielska,i727/

Dagmara Kokocińska

Komentarze