Jun 29, 2017
3929
Reported by
Bakterie kałowe odkryte w sieciowych kawiarniach
Zastanów się dwa razy, zanim zamówisz mrożoną kawę - inspektorzy wykryli obecność bakterii kałowych w lodzie wykorzystywanym w trzech najpopularniejszych kawiarniach – Costa Coffee, Starbucks i Caffe Nero.
Dziennikarze śledczy BBC Watchdog przyglądnęli się 30-stu oddziałom popularnych kawiarni w hrabstwie Greater Manchester, aby sprawdzić w nich poziom czystości.
Podczas kontroli pobrano próbki z kostek lodów oraz badano czystość stolików, tac i krzesełek dla dzieci. Po badaniach laboratoryjnych okazało się, że niemal w połowie skontrolowanych placówek poziom obecności bakterii E.Coli stwarzał zagrożenie dla zdrowia. Niepokojące jest, że wszystkie trzy kawiarnie reklamowały swoje chłodzone lodem napoje idealne na upalną pogodę.
W badaniach najgorzej wypadła Costa – aż 7 na 10 próbek zawierało niepokojącą ilość bakterii kałowych. Natomiast w lokalach Starbucks oraz Caffe Nero skażonych było 3 na 10 próbek.
Zazwyczaj zarażenie bakterią E.Coli powoduje zatrucia pokarmowe, które wywołują wymioty czy ostre biegunki, jednak skutki zakażenia zależą od rodzaju szczepu, ilości spożytych bakterii i układu odpornościowego chorego. Tego typu bakterie są szczególnie niebezpieczne dla dzieci, osób starszych i osób z obniżoną odpornością.
Rzecznik Starbucks zapewnił, że kwestie higieny są dla sieci priorytetem i po poznaniu wyników badań, wszczęto wewnętrzne dochodzenie. Caffe Nero także ogłosiło, że firma prowadzi postępowanie wyjaśniające. Natomiast Costa poinformowała o zaostrzeniu wytycznych dotyczących postępowania z lodem oraz o wprowadzeniu nowych zasad przechowywania wyposażenia do lodu.
Podczas kontroli pobrano próbki z kostek lodów oraz badano czystość stolików, tac i krzesełek dla dzieci. Po badaniach laboratoryjnych okazało się, że niemal w połowie skontrolowanych placówek poziom obecności bakterii E.Coli stwarzał zagrożenie dla zdrowia. Niepokojące jest, że wszystkie trzy kawiarnie reklamowały swoje chłodzone lodem napoje idealne na upalną pogodę.
W badaniach najgorzej wypadła Costa – aż 7 na 10 próbek zawierało niepokojącą ilość bakterii kałowych. Natomiast w lokalach Starbucks oraz Caffe Nero skażonych było 3 na 10 próbek.
Zazwyczaj zarażenie bakterią E.Coli powoduje zatrucia pokarmowe, które wywołują wymioty czy ostre biegunki, jednak skutki zakażenia zależą od rodzaju szczepu, ilości spożytych bakterii i układu odpornościowego chorego. Tego typu bakterie są szczególnie niebezpieczne dla dzieci, osób starszych i osób z obniżoną odpornością.
Rzecznik Starbucks zapewnił, że kwestie higieny są dla sieci priorytetem i po poznaniu wyników badań, wszczęto wewnętrzne dochodzenie. Caffe Nero także ogłosiło, że firma prowadzi postępowanie wyjaśniające. Natomiast Costa poinformowała o zaostrzeniu wytycznych dotyczących postępowania z lodem oraz o wprowadzeniu nowych zasad przechowywania wyposażenia do lodu.
Comments