Ocena higieny polskich restauracji w Coventry
W Anglii, w każdym lokalu gastronomicznym lub miejscu, gdzie bezpośrednio podaje się gotowe do spożycia potrawy, stosuje się "Food Hygiene Rating Scheme”, czyli angielski system oceniania higieny w gastronomii. Inspektorzy mogą wystawić ocenę od 0 do 5, w zależności od zastanej na miejscu sytuacji.
Jak oceniono polskie restauracje w Coventry?
Najlepszą ocenę uzyskała znajdująca się na Springfield Road Cracovianca - podczas inspekcji w lutym tego roku, kontrolerzy nie dopatrzyli się żadnych nieprawidłowości, przez co restauracja uzyskała najwyższą 5 notę, czyli “very good”.
Troszkę niżej oceniono Polsko-Ukraińską Sloviankę z Far Gosford Street - po inspekcji sprzed dwóch miesięcy, inspektorzy postanowili przyznać restauracji ocenę 4, czyli “good”.
Tak samo zostało ocenione Zarlo U Rozy ze Stoney Stanton Road - podczas wizyty w 2018 roku standard higieny panujący w restauracji uznano również jako “dobry”
Wśród polskich restauracji, najsłabiej wypadł lokal Mniam Mniam z Holbrooks - w maju 2021 roku lokal oceniono na 3 notę - czyli “Generally satisfactory”.
Jak wygląda ocena?
W trakcie kontroli, inspektorzy Food Standards Agency (FSA) oceniają wiele aspektów - zwracają uwagę na warunki panujące w lokalu, obsługę, rodzaje potraw, oraz sposób przygotowywania i zabezpieczania żywność. Niektórzy kontrolerzy mogą pokusić się nawet o sprawdzenie menu i jego zgodności z rzeczywistością – czy nazwy potraw nie są mylące dla klientów i czy w karcie została zawarta informacja o alergenach.
W przypadku znalezienia nieprawidłowości w restauracji kontroler może pobrać próbkę żywności, sfotografować potrawę lub zabrać podejrzane potrawy. W mniej rygorystycznej wersji inspektorzy mogą po prostu wystosować pismo z sugestią uzupełnienia wykrytych nieprawidłowości. W najgorszym wypadku sprawa kończy się w sądzie.
Klienci mogą sprawdzać noty FSA na oficjalnej rządowej stronie. Można tam znaleźć oceny nie tylko restauracji, ale także supermarketów, kawiarni czy sklepów spożywczych i mięsnych.
Comments