Uwaga na jajka Kinder Surprise - mogą zawierać salmonellę!
Brytyjska Agencja Standardów Żywności (FSA) poinformowała, że jedna z partii czekoladowych jajek firmy Kinder, została wycofana ze sprzedaży z powodu „potencjalnego związku z epidemią salmonelli”.
Bakterię wykryto u prawie 60 osób, które jadły w ostatnim czasie te słodycze. Nie odnotowano żadnych zgonów. FSA twierdzi, że około 77 proc. chorych dzieci jest w wieku pięciu lat lub mniej. Liczba przypadków może jeszcze wzrosnąć.
Czekoladowe jajka wyprodukowane były w Belgii, a właściciel marki Kinder – Ferrero, wycofał ze sprzedaży podejrzane partie słodyczy – zarówno tych pakowanych pojedynczo jak i sprzedawanych po trzy sztuki, których termin przydatności do spożycia mija między 11 lipca 2022 a 7 października 2022.
„Ferrero współpracuje z Agencją Standardów Żywności i Irlandzkim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności w sprawie wykrytych przypadków salmonelli”, czytamy w oświadczeniu firmy.
„Mimo, że żaden z naszych produktów marki Kinder wprowadzonych na rynek, nie dał pozytywnego wyniku testu na obecność salmonelli, traktujemy zaistniałą sytuację niezwykle poważnie. Troska o konsumenta jest naszym najwyższym priorytetem”.
Dla Ferrero nawet cień podejrzenia może skończyć się ekonomiczną katastrofą, zwłaszcza teraz – kilka tygodni przed Wielkanocą. W tym okresie firma zwykle notuje rekordy sprzedaży.
Każdy, kto obawia się, że ma objawy salmonellozy, powinien skontaktować się ze swoim lekarzem rodzinnym lub zadzwonić pod numer NHS 111.
Objawy salmonelli to między innymi biegunka, skurcze żołądka, mdłości, wymioty i gorączka. Choć większość przypadków ustępuje po kilku dniach, dolegliwości mogą być poważne i prowadzić do konieczności hospitalizacji, zwłaszcza u osób bardzo młodych i z osłabionym układem odpornościowym.
Osoby, które kupiły produkty z tymi datami przydatności do spożycia, mogą skontaktować się z infolinią dla konsumentów Ferrero pod adresem consumers.uk@ferrero.com lub 0330 053 8943, aby uzyskać pełny zwrot pieniędzy.
Comments