Apr 23, 2017
4204
Reported by
Dlaczego Cosmo otrzymało tylko jedną gwiazdkę higieny?
Ujawniono wstrząsające powody stojące za niską oceną sanitarną znanej restauracji w Coventry.
Na jaw wyszły szczegółowe informacje na temat inspekcji, która doprowadziła do przyznania niskiej noty popularnej restauracji w mieście.
Jak pisze Coventry Telegraph, podczas inspekcji okazało się, że Cosmo ma długą listę problemów, w tym:
- brak zarządzania bezpieczeństwem żywności
- pracownicy nie przeprowadzają podstawowych kontroli jedzenia
- zepsute lodówki w których trzymane było sushi oraz desery
- niedostateczny poziom świadomości na temat higieny żywności wśród pracowników
Inspektorzy odkryli również:
- Umywalka w strefie przygotowywania surowego mięsa była zasłonięta dużym stosem pustych pudełek kartonowych, co oznacza, że personel nie mógłby się do niego dostać, aby umyć ręce - co jest niezbędne po obchodzeniu się z surowym mięsem
- Brak mydła przy zlewie w głównej kuchni
- Marynowane surowe mięso było przechowywane na blacie, tuż obok niczym niezakrytych gotowanych makaronów
- Żadna osoba zajmująca się obsługą żywności nie była w stanie zadowalająco odpowiedzieć na pytania dotyczące procedur kodowania dat ważności żywienia
- Śruby luzem pozostawione na maszynie do lodu, które mogły spaść na pokarm/lód
Urzędnicy stwierdzili również, że ogólny stan czystości kuchni pozostawiał wiele do życzenia, a kuchenki i palniki były pokryte brudem i smarem.
Szefowie restauracji obiecują, że błędy już zostały poprawione.
- Naturalnie jesteśmy rozczarowani niską oceną, ale w ciągu kilku godzin od wizyty urzędników i przeprowadzonej inspekcji wykonaliśmy wszystkie zalecone ulepszenia i poprosiliśmy o ponowną inspekcję w jak najszybszym czasie – wyznał dyrektor operacyjny Cosmo, Tomasz Pawłowski.
Jak pisze Coventry Telegraph, podczas inspekcji okazało się, że Cosmo ma długą listę problemów, w tym:
- brak zarządzania bezpieczeństwem żywności
- pracownicy nie przeprowadzają podstawowych kontroli jedzenia
- zepsute lodówki w których trzymane było sushi oraz desery
- niedostateczny poziom świadomości na temat higieny żywności wśród pracowników
Inspektorzy odkryli również:
- Umywalka w strefie przygotowywania surowego mięsa była zasłonięta dużym stosem pustych pudełek kartonowych, co oznacza, że personel nie mógłby się do niego dostać, aby umyć ręce - co jest niezbędne po obchodzeniu się z surowym mięsem
- Brak mydła przy zlewie w głównej kuchni
- Marynowane surowe mięso było przechowywane na blacie, tuż obok niczym niezakrytych gotowanych makaronów
- Żadna osoba zajmująca się obsługą żywności nie była w stanie zadowalająco odpowiedzieć na pytania dotyczące procedur kodowania dat ważności żywienia
- Śruby luzem pozostawione na maszynie do lodu, które mogły spaść na pokarm/lód
Urzędnicy stwierdzili również, że ogólny stan czystości kuchni pozostawiał wiele do życzenia, a kuchenki i palniki były pokryte brudem i smarem.
Szefowie restauracji obiecują, że błędy już zostały poprawione.
- Naturalnie jesteśmy rozczarowani niską oceną, ale w ciągu kilku godzin od wizyty urzędników i przeprowadzonej inspekcji wykonaliśmy wszystkie zalecone ulepszenia i poprosiliśmy o ponowną inspekcję w jak najszybszym czasie – wyznał dyrektor operacyjny Cosmo, Tomasz Pawłowski.
Comments