24 sie 2017
3935
Dodany przez
Skażona wieprzowina w Tesco
W Wielkiej Brytanii dochodzi do masowych zatruć wirusowym zapaleniem wątroby typu E. Potwierdziły się informacje, że wywołało je skażone mięso wieprzowe, pochodzące z Tesco.
Przyczyną masowych zatruć w Wielkiej Brytanii są kiełbaski i szynka w plasterkach z mięsa wieprzowego. Zgodnie z przeprowadzonymi badaniami od 150 tys. do 200 tys. osób rocznie w Wielkiej Brytanii zaraża się chorobą przewodu pokarmowego wywołaną przez HEV, wirusem RNA należącym do rodziny Caliciviridae.
Początkowo nie chciano ogłaszać, skąd pochodzi skażone mięso i mówiono o „supermarkecie X”. Obecnie jednak potwierdziły się przypuszczenia mediów i PHE oficjalnie oświadczył, że chodzi o Tesco.
Od samego początku podejrzenia padały na Tesco padło po tym, jak lekarze poinformowali, że każda z osób, które zachorowały, spożywały kiełbaski tej sieci przyrządzone z importowanej wieprzowiny z Holandii i Niemiec.
Osoby zarażone wirusem ze skażonej wieprzowiny mają symptomy podobne do tych występujących podczas chorowania na grypę. Poza tym zarażony czuje większe zmęczenie, występują u niego mdłości i brak apetytu, zmienia się też koloryt skóry - na żółtawy.
Początkowo nie chciano ogłaszać, skąd pochodzi skażone mięso i mówiono o „supermarkecie X”. Obecnie jednak potwierdziły się przypuszczenia mediów i PHE oficjalnie oświadczył, że chodzi o Tesco.
Od samego początku podejrzenia padały na Tesco padło po tym, jak lekarze poinformowali, że każda z osób, które zachorowały, spożywały kiełbaski tej sieci przyrządzone z importowanej wieprzowiny z Holandii i Niemiec.
Osoby zarażone wirusem ze skażonej wieprzowiny mają symptomy podobne do tych występujących podczas chorowania na grypę. Poza tym zarażony czuje większe zmęczenie, występują u niego mdłości i brak apetytu, zmienia się też koloryt skóry - na żółtawy.
Komentarze