5 paź 2016
5437
Dodany przez
Uwaga! Wieprzowina z marketów skażona śmiertelną bakterią!
W mięsie z supermarketów ASDA oraz Sainsbury’s znaleziono śmiertelny dla człowieka szczep bakterii – MRSA CC398.
Naukowcy przeprowadzili badania laboratoryjne 97 produktów spożywczych sporządzonych z mięsa wieprzowego. Wszystkie produkty pochodziły z Wielkiej Brytanii. Trzy z nich zawierały w sobie bakterie MRSA CC398 - dwa pochodziły z wieprzowego mięsa mielonego z ASDY, a jeden z Sainsbury’s.
Bakterie te są odporne na wszelkie antybiotyki, a zetknięcie się z bakterią u osoby o obniżonej odporności (o co w sezonie jesiennym nietrudno) może zakończyć się śmiercią.
W Danii, gdzie bakterią zaraziło się 12 tysięcy osób, odnotowano sześć przepadków zgonów. Specjaliści podejrzewają, że właśnie stamtąd przywędrował szczep bakterii, poprzez import trzody chlewnej.
Bakterie giną we wrzącej wodzie, więc aby uniknąć zarażenia, należy dokładnie ugotować kupione w sklepie mięso. Zaleca się, aby przeciąć porcję pośrodku, aby sprawdzić, czy mięso nie jest różowe, a wypływające soki przezroczyste. Należy również zadbać o odpowiednią higienę w kuchni, gdyż bakterie mogą przenieść się z surowego mięsa na inną potrawę, blaty, stół, deski do krojenia czy sztućce. Bardzo ważne jest, aby dokładne oczyszczać powierzchnię i przedmioty znajdujące się w pobliżu wieprzowiny.
Konieczne jest również dokładne umycie rąk przed i po gotowaniu.
Obecność bakterii MRSA CC398 jest w dużej mierze skutkiem nadużywania antybiotyków przez hodowców trzody. Zawinił również Brytyjski rząd, który nie zlecił przesiewowych testów na potencjalną obecność śmiertelnej bakterii, tłumacząc się niskim ryzykiem występowania.
Bakterie te są odporne na wszelkie antybiotyki, a zetknięcie się z bakterią u osoby o obniżonej odporności (o co w sezonie jesiennym nietrudno) może zakończyć się śmiercią.
W Danii, gdzie bakterią zaraziło się 12 tysięcy osób, odnotowano sześć przepadków zgonów. Specjaliści podejrzewają, że właśnie stamtąd przywędrował szczep bakterii, poprzez import trzody chlewnej.
Bakterie giną we wrzącej wodzie, więc aby uniknąć zarażenia, należy dokładnie ugotować kupione w sklepie mięso. Zaleca się, aby przeciąć porcję pośrodku, aby sprawdzić, czy mięso nie jest różowe, a wypływające soki przezroczyste. Należy również zadbać o odpowiednią higienę w kuchni, gdyż bakterie mogą przenieść się z surowego mięsa na inną potrawę, blaty, stół, deski do krojenia czy sztućce. Bardzo ważne jest, aby dokładne oczyszczać powierzchnię i przedmioty znajdujące się w pobliżu wieprzowiny.
Konieczne jest również dokładne umycie rąk przed i po gotowaniu.
Obecność bakterii MRSA CC398 jest w dużej mierze skutkiem nadużywania antybiotyków przez hodowców trzody. Zawinił również Brytyjski rząd, który nie zlecił przesiewowych testów na potencjalną obecność śmiertelnej bakterii, tłumacząc się niskim ryzykiem występowania.
Komentarze